Riksgränsen är avskuret från omvärlden efter att tåg ställts in och E10 stängts av. ”Vi är lite isolerade här kan man säga”, säger Eva Snar, butiksbiträde på Coop i Katterjåkk. Foto: Edward Ghandour/Privat

Ovädret i Lapplandsfjällen – tåg inställda och E10 avstängd

Uppdaterad
Publicerad

Det oväder som dragit in över Lapplandsfjällen gör att Vy nu ställer in tågtrafiken mellan Kiruna och Narvik. Även E10 mellan Björkliden och Riksgränsen har varit avstängd.

SMHI gick under onsdagen ut med en orange varning för blåst och kraftigt snöfall i Lapplandsfjällen. Ovädret har orsakat rejäla problem i Jämtland – men nu drabbas även de norra delarna.

E10 stängdes av

Vy har ställt in all tågtrafik mellan Kiruna och Narvik.

Under torsdagen var även E10 mellan Björkliden och Riksgränsen avstängd vilket innebär att Riksgränsen en tid var avskuret från omvärlden.

Klockan 13 meddelade Trafikverket att vägen öppnar för kolonnkörning men under torsdag kväll kom sedan beskedet att E10 stängs av mellan Riksgränsen och den norska sidan fram till klockan 06 på fredag morgon.

– Vi är lite isolerade här kan man säga, säger Eva Snar, butiksbiträde på Coop i Katterjåkk.

Inga kunder

Hon berättar att de inte haft en enda kund under torsdagen, och att det kanske inte kommer in någon senare under dagen heller.

– Vi kommer i alla fall att skotta så att det går att komma in.

Lavinsprängning

Det råder även stor lavinfara. Under torsdag kväll har man gjort lavinsprängningar, vilket även det påverkar trafiken efter E10.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer