Foto: TT/Privat

”Ovanligt att bilar fattar eld vid laddning”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ännu inte utrett vad som orsakade bilbranden på Hertsön i Luleå under natten mot söndag – som ledde till att två radhus brann ned till grunden. Enligt bilägaren ska bilen ha stått på laddning i ett professionellt eluttag då branden började.

Mikael Carlson, teknisk expert vid Elsäkerhetsverket, berättar att det inte är vanligt att elbilar fattar eld under laddning. Han känner bara till ett tidigare fall i Sverige.

– Åtminstone i sådan omfattning att räddningstjänsten fått rycka ut. Den bilen började brinna till följd av varmgång i antingen en inkopplad timer eller i själva eluttaget, säger han.

Det finns inga entydiga regler kring vilka eluttag elbilar ska laddas i. På elsäkerhetsverkets hemsida finns rekommendationer där det står att man ska undvika att ladda elbilen regelbundet  i ett vanligt eluttag eller i motorvärmaruttag. Men något förbud mot att ladda i vanliga eluttag finns inte.

– Vi ska inte lagstifta och förbjuda i första hand, ingen vill bo i en sådan stat. Istället vill vi informera, säger Mikael Carlson.

Ladda lång tid och ställ ned effekten

Mikael Carlson förklarar att eluttag inte är anpassade för höga effekter under lång tid, så som regelbunden laddning av en elbil vid exempelvis 16 ampere.

En elinstallation slits snabbare ju mer effekt man tar ut.  Och ju mer sliten elinstallationen är, desto större risk för brand.

– Om man däremot ska ladda bilen hela natten så kan man ju ställa ned laddströmmen, gärna till 8 ampere för att minska riskerna, säger Mikael Carlsson.

På de flesta elbilar kan man nämligen ställa ned laddningseffekten och det är sällan man behöver ladda på maxeffekten 16 ampere.

Men även om bara två bilar fattat eld vid laddning officiellt sett så finns det mindre laddningsincidenter som aldrig blir till statistik.

– En hotellgäst i Värnamo drog en sladd genom fönstret för att ladda sin elbil, berättar Mikael Carlsson. Bilen började inte brinna, men elkontakten på hotellrummet smälte ihop.

Liknande hände i ett hus på Åland där flera seriekopplade elkontakter blev svarta innan laddningen avbröts. Det hela upptäcktes dock i tid och huset började aldrig brinna.

Motorväg för el är säkrare

För att enklare förstå elsäkerhet jämför Mikael Carlsson det med trafik där det är säkrare att ladda ur ett väldimensionerat eluttag utan onödiga kopplingspunkter, det blir som en stor motorväg för strömmen utan några påfarter som ger trånga sektioner och köer.

En slingrig liten grusväg med många korsningar är sämre ur elsynpunkt. Det blir trångt och risken för varmgång vid kopplingspunkterna blir högre.

En kabel med många kopplingspunkter ger en större risk när det kommer till brandsäkerhet, särskilt om man använder höga effekter under lång tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elbilsbrand på Hertsön i Luleå

Mer i ämnet