Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar Klara Esberg var hon mötte en älg när hon gick till skolan. Foto: Teuvo Palomäki/SVT, Privat

Arga älgar sätter skräck i byn – förälder i Jukkasjärvi: ”Orolig att mitt barn kommer hem skadad”

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar i Jukkasjärvi är oroliga för sina barn, när de går till skolan och är ute och leker. Det är nämligen ovanligt många älgar i byn och de är dessutom aggressiva. Nu vill föräldrarna att någon tar ansvar och åtgärdar problemet.

Föräldrarna har varit i kontakt med polisen och länsstyrelsen, och beskrivit situationen. De har även efterfrågat en lösning på problemet – men det händer ingenting.

– Jag är orolig varje dag att mitt barn ska komma hem skadad, säger Amanda Esberg.

”Vill inte att älgarna ska skjutas”

Hon och Marika Töyrä har bott 6 respektive 15 år i Jukkasjärvi och säger att det alltid funnits älgar i byn. Men de har aldrig sett så många som i år och älgarna har dessutom kommit tidigare.

– Vi vill inte att älgar ska skjutas men någonting måste göras, säger Amanda Esberg.

Hör barnens upplevelser

Föräldrarna säger att de förstår att de bor i en by där de delar skogen med vilda djur, men de anser att ska finnas en trygghet för både människorna och djuren att bo tillsammans.

I klippet hör du barnen berätta om deras upplevelser med älgarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.