Vandrare överraskas av snö

Uppdaterad
Publicerad

I fjällen är det fortfarande vinter. Samtidigt har de första fjällvandrarna börjat anlända. Länsstyrelsen vill uppmärksamma allmänheten på att det är mycket snö kvar, och att en rejäl snösmältning är att vänta när värmen väl kommer.

Det är fint här i Abisko men går man ut i naturen är det alldeles för mycket snö, säger Margareta Von Gilpen från Stockholm som valt att ändra sina tidigare planer.

Hon berättar att hon ändå stött på flera vandrare som tror att de skall kunna gå vidare.

– Den sista jag mötte var från Tyskland och han hade en jättestor ryggsäck och sade att han skulle gå till Hemavan.

Det är många som vill gå långa turer i fjällen och en populär tur är att vandra från Abisko efter Kungsleden. Men vintern vill inte släppa taget och snön ligger kvar så därför vill länsstyrelsen uppmärksamma vandrarna om besvärliga snöförhållanden och att snösmältningen kan innebära risker när den kommer igång.

– Ja, klart det är farligt att vara på fel ställe vid fel tillfälle. Vid höga vattenflöden kan det komma mycket vatten på ett ställe och det kan innebära risker – men det är inte farligt att vara i fjällen bara man är klok och vet vara man är – men det går kanske inte att gå som man tänkt från början, säger Eva Oskarsson på länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrbottensfjällen har vinter

Mer i ämnet