Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt den 81-årige storsamlaren Holger Larsson som driver ett traktormuseum i Överkalix. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Möt storsamlaren Holger, 81, i Överkalix – äger över 200 traktorer

Uppdaterad
Publicerad

Holger Larsson från Svartbyn i Överkalix älskar gamla saker och är en riktig storsamlare. SVT tog rygg på mannen som driver ett alldeles eget traktormuseum som skildrar en del av Norrbottens jordbrukshistoria.

Redan vid unga år började 81-årige Holger Larsson att byta grejer med sina klasskompisar. Det första han bytte till sig var en väckarklocka mot en handbroms.

– Mitt intresse för mekaniska grejer väcktes tidigt. Det första jag repade och gjorde iordning var väckarklockor. När jag blev 15 år började jag intressera mig för traktorer.

”En del tycker jag har mycket skrot”

I dag har Holger Larsson mer än 200 traktorer – men det är inte det enda. I museet finns även båtmotorer, mopeder, motorsågar och husgeråd med mera.

– En del tycker att jag har mycket skrot, men de allra flesta tycker att det är roligt att jag samlar på gamla grejer och håller den här tidsepoken vid liv, säger han.

Traktormuseets framtid är oklar

Vad som kommer att hända med Holgers museum i framtiden är ovisst.

– Jag hoppas att det är någon som vill ta över museet och hålla igång det, säger Holger Larsson.

Upplev traktormuseet i Svartbyn i Överkalix och hör Holger berätta mer om platsen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.