Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ebba Larssons egna ord om hur hon bemöttes av vården och hur hon varje dag kämpar för att komma tillbaka till skidspåret. Foto: Simon Vikström/SVT

Över en natt slutade benen fungera – skidtalangen Ebba från Boden vägrar ge upp

Publicerad

Juni 2022 vinner elitskidåkaren Ebba Larsson Vårruset i Luleå. Nu, 15 månader senare, är hon sjukskriven och har svårt att gå. Kampen för henne fortsätter trots att hon inte fått något svar på vad som är fel med hennes kropp.

Sedan barnsben har Ebba Larsson jagat en karriär som skidåkare. En dröm som hunnit bli verklighet och gått i tusen bitar på några månader. Något som NSD var först att berätta om.

– Det var en otrolig känsla att kroppen svarade så bra under sommaren och hösten. Tills mot december då det tog tvärstopp, säger hon.

Sviken av vården

Vårdbesök och möten med en neurolog har inte gett några svar för Ebba Larsson som känner att mottagandet inte tagits på allvar.

Omställningen har nu blivit så stor att hon tvingats flytta hem till föräldrarna för att klara av vardagen.

– Jag har kommit en bit idag. Men det är fortfarande långt från det normala och jag vet ännu inte vad som är fel, säger Ebba Larsson.

Hoppet är det sista som lämnar

Ebba Larsson har på drygt ett år förlorat sin stora kall och dröm i livet. Men 23-åringen kämpar varje dag för att ta reda på vad som är fel med kroppen och att få ställa sig på spåret igen och tävla om medaljer.

– Mina stora dröm är fortfarande att en vacker dag tävla i de stora mästerskapen, säger hon.

I klippet berättar Ebba Larsson om resan tillbaka och hur hon ser på framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.