Medelåldern i Sverige har ökat med ungefär en månad per år under de senaste 50 åren, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). I dag ligger medelåldern i riket på 41,2 år. Dock finns det kommuner som utmärker sig. Tydliga exempel är Knivsta med lägst medelålder i hela landet, 36,5 år, och Överkalix med högst, 49,7 år.
Sett till yta ryms nästan tio Knivsta inom Överkalix kommungräns. Men vad det gäller demografi råder motsatta förhållanden. Vid jämförelse av folkmängd står sig Överkalix drygt 3 300 invånare slätt mot Knivstas 18 000. Sett till riket har också Knivsta också störst andel unga 5–14 år, motsvarande 16,9 procent.
– Anledningen till det är att det finns en stor andel kvinnor i fertila åldrar. När det finns många barn blir också medelåldern låg. Det är en förklaring till att man har en sådan gynnsam befolkningsstruktur i kommunen, säger Linus Garp, befolkningsstatistiker vid SCB.
Fler skolor behövs
Att Knivsta, som främst på grund av inflyttning vuxit mycket de senaste åren, har så många unga ställer stora krav på kommunen när det gäller att ordna fram platser inom skola och förskola.
– Vi har behov av 60 nya förskoleavdelningar fram till 2025, och vi bygger en ny skola ungefär var tredje år, säger ordförande i Knivstas utbildningsnämnd Björn-Owe Björk (KD).
I motsats till Knivstas spirande samhällsutveckling har Överkalix länge brottats med sjunkande befolkningstal. I jämförelse med Knivstas ungdomsboom har andelen unga 5–14 år, motsvarande 7,8 procent, här halverats sedan millennieskiftet.
– Ser man till befolkningspyramiden i Överkalix så har den formen av en svamp, med väldigt få personer i unga åldrar och med ett fokus på personer i pensionsåldern. Har du en stor andel människor i 70-årsåldern så blir det väldigt få barn. Det blir en helt annan befolkningsstruktur, säger Linus Garp.