Överläkaren: ”Fysisk aktivitet är dundermedicin för hjärnan”

Uppdaterad
Publicerad

Fysisk aktivitet fungerar som antidepressiva mediciner. Det hävdar Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till boken Hjärnstark, som föreläste under psykiatriveckan i Norrbotten.

Anders Hansen är en av Sveriges mest bokade föreläsare just nu. I sina framträdanden pratar han bland annat om vilka ofattbara effekter träning kan ge på hjärnan.

– Vi blir mer koncentrerade, vi minns bättre, blir mer kreativa och tål stress bättre. Fysisk aktivitet är verkligen en dundermedicin för hjärnan. Det är som en mental uppgradering, säger Anders Hansen, överläkare i psykiatri.

Mycket forskning i ryggen

Hansen menar att fysisk aktivitet är det viktigaste en människa kan göra för sin hjärna, vare sig man är frisk eller sjuk, och hänvisar till runt 25 forskningsstudier som alla pekar på samma sak; hur psykisk ohälsa kan lindras och förebyggas med hjälp av motion.

– 25 av 30 studier visar att fysisk aktivitet är antidepressivt på samma sätt som läkemedel, säger Anders Hansen.

Stress känns ju verkligen som vår tids folksjukdom, vad kan träningen bidra med där?

– Fysisk aktivitet gör att vi blir mer toleranta mot stress. Jag brukar säga att man bygger upp ett slags mentalt underhudsfett mot stress, säger Anders Hansen.

Men tål man den typen av pulshöjning vid exempelvis utmattningssyndrom?

– Nej, då börjar man förmodligen må sämre, för vid utmattningssyndrom måste man först vila. Men när man sedan ska komma tillbaka är motion jättebra. Men då måste man börja försiktigt med att exempelvis ta en kort promenad.

Medicinen vi glömde

I boken Hjärnstark skriver Hansen att fysisk aktivitet är medicinen vi glömde – för att ingen tjänar pengar på den. Han tycker även att läkarna borde skriva ut motion på recept i större utsträckning än i dag. Vilket kan bli knepigt då en stor del av motståndet sitter i patienterna, enligt honom.

– När jag säger till någon som har en mild depression ”jag tror det bästa du kan göra är konditionsträning”, då säger de ibland ”men vad är du för doktor? Jag vill ju ha ett piller, det är därför jag kom hit”. Så det kan bli en pedagogisk utmaning att förklara för människor varje gång att fysisk aktivitet är en form av behandling vid depression. Och det är därför det är viktigt att de här effekterna blir allmänt kända, för då tror jag det kommer skrivas ut mer fysisk aktivitet på recept, säger Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.