Skyfall och översvämningar blir vanligare i Norrbotten i framtiden, berättar klimatolog Erik Engström. Foto: SVT/arkiv

Översvämningar kommer ske i Norrbotten – 40 procent mer nederbörd år 2100

Uppdaterad
Publicerad

Översvämningar likt de som drabbat Tyskland kommer mycket sannolikt att drabba även Norrbotten och Västerbotten, menar klimatolog Erik Engström. Det beror på att nederbörden beräknas öka kraftigt under åren fram till och med 2100.

– Det kan hamna på 20- till 40 procent ökning, säger Erik Engström vid SMHI.

Klimatförändringarna kommer att påverka hela världen och ju närmare nordpolen man kommer stiger temperaturen extra mycket.

– Temperaturökningen är kraftigare i Sverige än globalt, för att vi är nära nordpolen. I Sverige som är avlångt är temperaturökningen kraftigare längre norrut, säger Erik Engström, klimatolog vid SMHI.

Mer extremt

År 2100 kan medelårstemperaturen i Norrbotten öka med tre till sex grader beroende på vilka åtgärder vi människor gör, detsamma gäller Västerbotten. Trädgränsen klättrar uppåt i fjällen och vissa arter kommer att påverkas.

Även nederbörden beräknas blir mer extrem. Över ett år beräknas nederbörden öka med 40 procent med de klimatmål Sverige nu har uppsatta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.