Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg drar sitt strå till stacken för att bekämpa övervikten i kommunen genom att dra skidspår i hembyn. Hör honom i klippet. Foto: Filip Hannu/SVT

Övertorneås kommunalråds kamp mot övervikten: ”Levande exempel”

Uppdaterad
Publicerad

Trots tuffa tider för kommuner väljer Övertorneå att fortsatt satsa stort på skidspår. Kommunalrådet hoppas på att de får tillbaka på det i längden – med inflyttning och mindre sjukdomar.

– Jag är själv ett levande exempel på vad som händer om man inte rör på sig, säger Tomas Mörtberg (C).

I början av varje vinter hittas kommunalrådet i Övertorneå, Tomas Mörtberg, på sin skoter med en spårhyvel bakom för att dra egna spår i hembyn Juoksengi.

– Det är nog bra när även kommunalrådet är engagerad i folkhälsan, säger han.

Lägger stora summor

När säsongen kommer igång på riktigt har föreningen fått en pistmaskin från kommunen – men byn står själv för arbetskraften. Det är en av lösningarna Övertorneå har för att hålla ambitionen genomförbar.

Men det är fortsatt en stor ekonomisk satsning kommunen gör. Hör varför de fortsätter lägga pengar på skidspår i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.