Vaccinsamordnaren Pia Näsvall gläder sig åt att regionen får allt fler vaccindoser och att man nu kan träda in i fas 3. Foto: SVT

Nu får alla från 60 år som tillhör riskgrupp i Norrbotten boka vaccintid

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten har fått så pass många vaccindoser att de nu kan inleda fas 3.

– Vi kan därmed börja bjuda in alla som är mellan 60 och 64 år, säger Pia Näsvall, vaccinsamordnare.

Region Norrbotten är just nu i sluttampen av fas 2 i sin vaccineringskampanj. Men tack vare stora vaccinleveranser kan man nu inleda fas 3, och samtidigt färdigställa fas 2 och fas 1.

I fas 1 och 2 ingår bland annat kommunal verksamhetspersonal och människor som jobbar nära patienter, som på till exempel sjukhus.

Människor med riskfaktorer först ut

I fas 3 ingår bland annat människor från 60 till 64 år med en sjukdom eller tillstånd som innebär ökad risk för att bli allvarligt sjuk, samt samma åldersgrupp fast utan riskfaktorer.

– Det är de som är 60 till 64 med riskfaktor som är först ut i den här gruppen i fas 3, säger Pia Näsvall, vaccinsamordnare.

”Kommer gå fortare”

Näsvall säger dock att personer som är 60 år och uppåt, men utan riskfaktorer, kan räkna med att kunna boka en vaccintid redan nästa vecka.

– Nu får vi större leveranser och räknar med ännu mer framöver. Det kommer gå fortare och det är vi jättetacksamma över.

Uppmaningen: Boka alltid via webben

Hon uppmanar alla som kan att boka sin vaccintid via webben om man har bank-ID. Detta gör det lättare att komma fram för de som måste ringa.

– Vi har ju haft en del bekymmer med telefonerna, men det är betydligt bättre nu, säger Pia Näsvall, vaccinsamordnare.

Den tredje fasen omfattar följande riskgrupper:

 • Personer i åldern 60–64 år med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 (enligt lista nedan).
 • Personer i åldern 60–64 år.
 • Personer i åldern 18–59 år med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 (enligt lista nedan).
 • Personer med ett tillstånd som innebär svårigheter att följa råden om smittskyddande åtgärder. Detta gäller personer i åldern 18–59 år som har en demenssjukdom eller en kognitiv eller psykisk funktionsnedsättning. Det gäller även personer som lever i socialt utsatta situationer.

Sjukdomar eller tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19:

 • Kronisk hjärt- och kärlsjukdom, inklusive stroke och hypertoni (högt blodtryck).
 • Kronisk lungsjukdom såsom KOL samt svår och instabil astma.
 • Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).
 • Kronisk lever- eller njursvikt.
 • Diabetes typ 1 och typ 2.
 • Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling.
  Downs syndrom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet