Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är så glad”. I klippet hör du Birgitta Rantatalo (S) som lämnade in motionen om parallellnamnet till Pajala kommun. Foto: Micke Nyberg, SVT

Nu kan Pajala kommun få ett till namn: ”Handlar inte om att utrota svenskheten”

Uppdaterad
Publicerad

Pajala kommun kan få parallellnamnet Pajalan kunta. Ett enigt fullmäktige vill officiellt inrätta kommunnamnet på meänkieli för att öka minoritetsspråkets status.

Nu ska Pajala kommun ansöka hos regeringen att Pajalan kunta, kommunnamnet på minoritetsspråket meänkieli, ska antas officiellt. Beslutet fattades efter att en motion från socialdemokraten Birgitta Rantatalo klubbats igenom i fullmäktige.

– Jag är så glad över det. Nu kan vi synliggöra meänkieli och göra Pajalan kunta till parallellnamn till Pajala kommun. Den här minoriteten är i majoritet i kommunen och jag tror att det här kan betyda mycket för våra invånare. Kanske kan språket också få en knuff framåt, säger hon.

”Vi är fortfarande svenskar”

Pajalan kunta är bara första steget när det gäller att öka statusen för meänkieli. Enligt planen ska fler orter i kommunen ska också få namn på minoritetsspråket.

Birgitta Rantatalo tror inte att det kommer att bli konflikter om förslaget går igenom.

– Det handlar om att komplettera, inte om att utrota svenskheten och ta bort de hävdvunna svenska namnformerna. Vi är fortfarande svenskar, men vi är berikade av en kultur som inte finns i hela Sverige och den mångfalden ska vi också synliggöra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.