Pajalaparet som dömdes till långa fängelsestraff i tingsrätten blev efter hovrättsförhandligarna släppta på fri fot. Foto: SVT

Pajalaparet släppta på fri fot efter hovrättsförhandlingarna

Publicerad

Pajalaparet, som dömdes till långa fängelsestraff för mord på en man, har blivit släppta på fri fot efter hovrättsförhandlingarna. Det tyder på att de inte kommer att bli dömda för inblandning i mannens död.

Det var den 29 juni sommaren 2021 som en man hittades död i en by utanför Pajala. En man i 60-årsåldern misstänktes för att med våld ha orsakat att offret tappade medvetandet och därefter flyttat kroppen, med hjälp av en kvinna i 50-årsåldern, till en bil som sedan tändes på.

I tingsrätten dömdes paret till långa fängelsestraff. Mannen fick fängelse i 15 år och kvinnan åtta år.

Paret släppta på fri fot

Domen överklagades och under tisdagen avslutades hovrättsförhandlingarna. Efter det beslutade rätten att släppa de två misstänkta på fri fot.

– En tydlig markering att min klient inte komma att dömas för mord eller mordbrand. Det verkar som att hovrätten har delat vår syn, säger mannens försvarare Frida Larsson och fortsätter:

– Det är ju väldigt mycket som tyder på att allt har varit en olycka och ingenting som tyder på att min klient har varit inblandad. När det gäller den tekniska bevisningen ser hovrätten svagheten i åklagarens bevisning.

Erkännanden som har gjorts då?

– Jag har i hovrätten åberopat en sakkunnig som är väldigt framstående inom demensforskning som har förklarat att det finns dokumenterat att han är demenssjuk och det kan bero på det att han har sagt saker som inte stämmer. Han har fått information från annat håll och sen börjat erkänna saker, säger Larsson.

”Sämsta bevisningen i ett mordmål”

Marko Tuhkanen, försvarsadvokat till kvinnan, är tacksam över hovrättens beslut. Han anser dock att man tidigare borde ha kommit fram till att det handlade om en olyckshändelse.

– Det här är den absolut sämsta bevisningen i ett mordmål jag har varit med om där det har blivit fällande dom. Jag kan känna viss bitterhet att det har gått så här långt.

Den 14 juli kommer domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.