Nu försvinner ett av världens största solur – kommunens största turistattraktion. Foto: Pajala Kommun

Pajalas solur nedmonterat: ”Det är en stor sorg”

Uppdaterad
Publicerad

Pajalas solur, en av kommunens största turistattraktioner, har nu monteras ned av säkerhetsskäl. Anledningen är att många av stockarna var för ruttna.

Soluret har stått på stortorget i Pajala i 21 år och är ett av världens största i sitt slag. Men en vecka före sommarmarknaden monterades turistattraktionen ned, även om plattsättningarna och belysningsstolparna blir kvar.

En säkerhetsrisk

Lisa Stridsman, teknisk chef i Pajala kommun, tycker att det var ett tråkigt beslut att fatta.

– Det är med stor sorg vi måste meddela att solurets stockar har monterats ned för att de höll på att ruttna. Soluret blev tyvärr en säkerhetsrisk, säger hon.

Älgtorn istället för solur?

Det skulle kosta drygt 300.000 kronor att ersätta de gamla stockarna med nya och de pengarna finns inte i kommunen, som måste spara på allt efter gruvkonkursen.

– Vi får se vad det blir på stortorget i stället för det gamla soluret. Det kan till och med bli ett nytt. Vi har bett allmänheten om förslag på sociala medier och det är många som har hört av sig till oss, säger Lisa Stridsman.

LÄS MER: Flera svenska landmärken förfaller

Enligt henne har soluret väckt blandade känslor bland Pajalaborna, en del sörjer nedmonteringen, andra tycker att det är bra att den försunnit.

– Bland förslagen som kommit in finns en fontän, ett älgtorn och en mässingsren. Vi ska ta upp frågan till hösten inför nästa års budget och då får vi se vad politikerna tycker ska vara vårt landmärke, säger Lisa Stridsman.

Ett solur är ett mätinstrument för att mäta tid utifrån hur solen förflyttar sig under dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer