Håller myr och lador i gott skick Foto: SVT

Pajalas största turistattraktion hotad – har inte fått bidrag på fyra år

Uppdaterad
Publicerad

Pajalas kanske största turistattraktion är i fara. Föreningen som sköter norra Europas största slåttermyr Vasikkavuoma har väntat på bidrag från Jordbruksverket sen 2015. Kommer inte pengarna snart blir det ingen myrslåtter till sommaren

Även om man idag inte slår myren på samma sätt som förr med lie så är det fortfarande ett hantverk som utförs av slåttermyrens folk.

– Idag använder vi ett redskap som är i princip en röjsåg, ett redskap vi kallar för slåtterbalkar, säger Valle Palo verksamhetsledare Vasikkavuoma utveckling.

– Myrslåtter finns på olika ställen men inte i lika stor omfattning som på Vasikkavuoma som ligger norr om Pajala. Förutom att man håller myren öppen och ladorna i gott skick så utför man en kulturvårdande insats.

– Ja det är en kulturgärning som vi gör och det har vuxit till kommunens största besöksmål, säger Valle Palo.

Behöver pengar för investering i ny maskin

Nu måste föreningen investera i en ny maskin till slåttern men man har sedan 2015 inte fått cirka 15 – 25 procent av bidragsersättningen av Jordbruksverket. En skuld som nu är uppe i 450 000 kronor och det är pengar som föreningen måste skatta för trots att de inte fått pengarna.

– Hade vi fått pengarna hade vi kunnat köpa maskinen med egna medel, nu måste vi söka banklån Får vi inte banklån eller pengarna så kan vi inte fortsätta med verksamheten, säger Evgeny Krakov ordförande Vasikkavuoma utveckling.

Nytt IT-system har fördröjt bidragen

– När det nya landsbygdsprogrammet kom 2015 så innebar det att ett IT-system skulle utvecklas men den utvecklingen har verkligen dragit ut på tiden Och förutom miljöersättningarna som det handlar om här så har vi andra stödområden som inte fått sina ersättningar, säger Erika Johansson landsbygdsdirektör länsstyrelsen

När tror du att ni är ifatt så att alla har fått sina pengar?

– Det blir en intensiv period men vår målsättning är att allt ska vara utbetalt till sommaren, säger Erika Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.