Samernas riksförbund begär mångmiljonstöd till renskötare Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Samernas riksförbund begär mångmiljonstöd till renskötare

Uppdaterad
Publicerad

30,3 miljoner kronor. Det är beloppet som bör avsättas för det inkomstbortfall som drabbat renskötselföretagarna under coronapandemin. Det skriver Svenska samernas riksförbund (SSR) i ett brev till näringsdepartementet.

Beloppet baseras på en undersökning som Sametinget gjort om branschens bedömning, enligt SSR.

”Som en konsekvens av den världsomspännande pandemin befinner sig renskötselutövarna i en mycket besvärlig situation. Renköttsmarknaden, bestående av ett mindre antal renköttsuppköpare och slakterier, är sårbar för när det sker större förändringar som ligger utanför deras kontroll, skriver SSR via ordföranden Åsa Larsson Blind.

Störda av ”hemestrande” fjällbesökare

Det råder stor osäkerhet om hur stora volymer kött som kommer att köpas upp från renägarna under den kommande slaktsäsongen. Ordföranden betonar att ”hemestrande” svenskar i fjällen medfört ytterligare störningar på branschen under pandemin.

”Den gångna sommaren har det rapporterats om stora störningar på grund av de höga antalet turister i fjällen. Många utländska turister har uteblivit men i stället har den ökande trenden av ” hemestrande” bedömts vara orsaken. Det är mycket svårt att påvisa dessa störningar i separata ekonomiska termer, men denna problematik bör tas med i bedömningen”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer