Petra Malm kallades för ”Pam” under tiden som elitsoldat för Försvarsmaktens hemliga specialförband SOG. Foto: Privat

Pappans malmsten i bokhyllan inspirerade Petra Malm till det militära livet

Uppdaterad
Publicerad

Petra Malm är den första kvinnan någonsin att bli antagen till Försvarsmaktens hemliga specialförband SOG. I en intervju med SVT Nyheter Norrbotten berättar hon om vad som omedvetet inspirerade henne att välja en karriär inom Försvarsmakten.

Petra Malm, född och uppvuxen i Kiruna, var i 20-årsåldern när hon skickade in mönstringspapprena. Hon hade inte berättat om det för någon, trots det blev hennes mamma inte särskilt förvånad.

– Mamma sa: ”Det var väl inte oväntat. Du har ju alltid varit kärringen mot strömmen”. Vilket jag inte har känt att jag varit, men hon uppfattade det så, säger Petra Malm.

Petra Malm kallades för ”Pam” under tiden som elitsoldat för Försvarsmaktens hemliga specialförband SOG. Foto: Privat

Petra Malm: ”Det är svårt att vara civil”

Den före detta elitsoldaten och numera Umeåbon Petra Malm gav sig in i militären i 20-årsåldern och först i februari 2017 blev hon civil. Då hade hon besökt Afghanistan åtta gånger.

– Det är svårt att vara civil, säger hon.

I klippet ovan berättar Petra Malm hur åren som elitsoldat format henne, vad det finska ursprunget gjort och om en malmsten som betytt mer än vad hon egentligen förstått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.