Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör veterinären om parasiten som långt ifrån alla hundägare känner till

Parasiten som få hundägare känner till: ”Vissa hundar visar inga kliniska symtom”

Uppdaterad
Publicerad

Hostande hundar kan tyda på parasiter i hundens nos och bihålor. Även om det är en relativt vanlig åkomma är det långt i från alla hundägare som är medvetna om den.

Noskvalster är en parasit som lever i hundens nos och bihålor. På 90-talet gjordes en stor studie som visade att var femte hund bär på noskvalster och att de flesta hundar inte får några symtom av det.

Daniel Lundqvist från Piteå bokade in ett veterinärbesök när han såg en stor förändring på sin hund Aida. Det visade sig handla om noskvalster.

– Jag upptäckte att Aida hade noskvalster genom jakten och att hon fick ”inåtnysningar” hemma. Jag har haft jakthundar tidigare, så jag har en liten inblick i det i allafall, säger han.

Kan vara svår att upptäcka

Sofia Svanberg, chefsveterinär, berättar att det är viktigt att hunden får komma till veterinär för en ordentlig undersökning. Det kan vara svårt att upptäcka noskvalster då vissa hundar inte uppvisar några kliniska symtom.

– Många av dom här symptomen har flera grundorsaker. Därför är det jätteviktigt att man kommer in till en veterinär och får en ordentlig undersökning. Det kan handla om allt från magkatarr till problem med tänderna.

Hon har ett par tips till hundägare som upplever parasiten sprids hundar emellan.

– Då kan man se över om det finns någon vattenskål som står ute, som flera hundar dricker från, och det på så sätt förs vidare. Annars är det svårt att förebygga när de träffar andra hundar.

Detta är noskvalster

Visa

Noskvalster, Pneumonyssoides caninum, är en parasit som lever i hundens nos och bihålor. Hos en del hundar kan infektionen ge upphov till symtom, från de övre luftvägarna medan andra hundar inte uppvisar några kliniska symtom.

Källa: SVA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer