Agneta Lipkin (S) tvingas avstå att rösta. Foto: SVT/Arkiv

Partipiskan stoppar Kalixpolitiker

Uppdaterad
Publicerad

Kalixpolitikern Agneta Lipkin (S) blev hemskickad från partiets gruppmöte på tisdagen för att hon vägrar att ställa upp på förslaget om förändrade uppdrag för länets sjukhus. Hon får inte heller delta på dagens möte i regionstyrelsen..

Som SVT Nyheter Norrbotten berättade i går ska regionstyrelsen fatta beslut om att Sunderbyn och Gällivare blir länssjukhus och Piteå, Kalix och Kiruna närsjukhus.

LÄS MER: Röntgen och IVA kan försvinna ”så småningom”

Förslaget om förändrade uppdrag för länets sjukhus innebär enligt uppgift också att intensivvårdsplatserna, IVA, narkosläkarna och röntgenläkarna i Kalix och Kiruna hotas på sikt.

”Jag får inte delta”

Regionstyrelseledamoten Agneta Lipkin (S) krävde att beslutsmaterialet skulle kompletteras med en formulering att IVA och narkosen skulle bli kvar. Men det vägrade den socialdemokratiska gruppens ledning.

Och eftersom kandidatförsäkringen och arbetsordningen – den så kallade partipiskan – säger att alla måste följa partlinjen om det inte handlar om religiösa frågor eller samvetsfrågor så skickades hon hem från gruppmötet.

– Jag ställer inte upp på förslaget som det ser ut nu. Jag vill ha kvar IVA, röntgenläkare och narkosläkare på alla fem sjukhus i Norrbotten och därför måste jag stanna hemma. Jag får inte delta i beslutet, säger hon.

Thor säger ja

Agneta Lipkins ersättare är Majvor Johansson från Kiruna. Hon har drabbats av en ögoninfektion och kan inte heller delta.

– Men även om jag varit frisk så hade det varit svårt för mig att rösta för förslaget. Det här är ju nästan samma sak som vi fick backning på tidigare. Skillnaden är bara att det inte kommer att ske nu, utan senare, säger Majvor Johansson.

Då kallade regionrådet Maria Stenberg (S) in en annan ersättare, Thor Wiklund från Älvsbyn, som ställer upp på partilinjen eftersom Piteå sjukhus hamnat i en bättre sits än Kalix och Kiruna sjukhus.

– Jag kan bekräfta att Thor Wiklund kommer att tjänstgöra i stället för Majvor Johansson och Agneta Lipkin på dagens sammanträde i regionstyrelsen, säger Maria Stenberg.

”Ett förhållningssätt”

Varför tjänstgör inte Agneta Lipkin?

– Det är inte min sak att säga det. Fråga henne själv. Jag tjänstgör och jag kan stå för det.

Vad tycker du om partipiskans konsekvenser?

– Vi har ett förhållningssätt där man förbinder sig att följa partilinjen om det inte handlar om exempelvis religiösa frågor. Det är allt jag vill säga i den här frågan, säger Maria Stenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.