Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vansinnigt dyrt att handla” – hör Arjeplogare och Arvidsjaurbor kommentera den rekorddyra påskmaten. Foto: Beatrice Karlsson/SVT och TT

Påskmaten skenar – gräver hål i Arjeplogarnas plånböcker

Uppdaterad
Publicerad

Traditionell påskmat har stigit mer i pris än livsmedel i stort det senaste året. Josefin Forslund från Arvidsjaur är en av många som tvingas vrida och vända på slantarna.

– Jag avstår att köpa lax som är väldigt dyrt, säger hon.

I februari i år var de genomsnittliga priserna på livsmedel 0,9 procent högre jämfört med förra året. Men de flesta produkterna på påskbord har stigit betydligt mer än så, enligt statistik från Statistiska centralbyrån.

I klippet hör du folk i Arjeplog och Arvidsjaur tycka till om matpriserna.

Prisutveckling på påskmat

Förändring senaste året/Förändring senaste tre åren

  • Ägg : +11,6 procent / +47,7 procent
  • Gravad/rökt lax: +9,6 procent / +31,3 procent
  • Sill: +8,2 procent / +29,9 procent
  • Potatis: +4,4 procent / +29,9 procent
  • Lammkött: -0,1 procent / +26,5 procent
  • Fjäderfjän (kyckling): -5,1 procent / +25,2 procent
  • Kaviar: +6,3 procent / +25,2 procent
  • Choklad: +6,9 procent / +24,6 procent
  • Godis (konfektyr): +4,2 procent / +23,8 procent

Uträkningen är baserad på februaripriser.

Källa: Statistiska centralbyrån (SCB)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.