• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Patienten på hälsocentralen i Pajala blev fysiskt och verbalt hotfull och kastade bland annat ett sängbord mot vårdpersonal. Foto: Region Norrbotten

Patient i Pajala gick bärsärk på hälsocentral – polis fick tillkalla förstärkning

Publicerad

En berusad patient inlagd för observation gick bärsärk på Pajala hälsocentral. Enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket kastade patienten sängbord och matbricka mot vårdpersonal och polisen fick begära förstärkning för att hantera situationen.

Händelsen inträffade den 8 juni och när patienten vaknat efter att ha sovit ruset av sig blev denne så utåtagerande att personal fick larma polis via 112.

”Det är oklart vad patienten intagit för droger men blir hotfull verbalt mot avdelningspersonal och kastar matbricka, sängbord och andra saker som finns vid sängen”, står det bland annat i anmälan.

Polisen fick kalla på hjälp

Polisen var på plats inom tio minuter men patrullen fick begära förstärkning för att kunna transportera patienten. Vårdpersonalen undkom utan fysiska skador men i anmälan till Arbetsmiljöverket beskrivs skadorna som mer än materiella.

”Det är en skadegörelse på vårdrummet men också psykisk skada på personal som utsattes för verbalt hot och fysiskt hot. Skadornas omfattning är betydande för personalen”.

I rapporten framgår det också att vårdpersonalen saknade personlarm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer