Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tandläkarkrisen – patienter blir utan tandvårdsavtal

Publicerad

Folktandvården lider av kraftig personalbrist. I Luleå och Boden har det gått så långt att man slopar de så kallade tandvårdsavtalen. Anledningen är att de inte går att hålla längre.

I Norrbotten saknas ungefär 28 tandläkare och värst är situationen i Luleå och Boden. Till skillnad från de övriga kommunerna i länet kan patienterna där inte längre teckna så kallade friskvårdsavtal. Det vill säga betala ett fast pris för att få gå på regelbundna tandläkarbesök.

– Vi kan inte gärna skriva kontrakt med en patient när vi vet att vi inte kan leva upp till löftena som vi ger i och med att vi tecknar det, säger Tomas Josefsson som är divisionschef för Folktandvården i Norrbotten.

”Skulle anställa på studs”

Han håller med om att det finns en orättvisa i att en del kommuner i länet kan erbjuda avtalen och andra inte men menar att det är svårt att göra något åt situationen som den ser ut just nu.

– Jag skulle anställa på studs om det bara fanns någon att anställa. I dagsläget är vi i den situationen att det inte finns tillräckligt med ungdomar att fylla de luckor som blir i och med att folk går i pension.

Höjda språkkrav

Tidigare har Region Norrbotten kunnat rekrytera från utlandet men 2016 höjde Socialstyrelsen språkkraven för vårdpersonal vilket gör att det inte längre är möjligt. Inte heller högre löner är tillräckligt för att lösa den personalbrist som tandvården har.

Är det här ett normalläge som vi måste acceptera?

– I viss mån. Personalläget kommer inte att förbättras utan snarare försämras. Men vi använda vår personal på lite annat sätt, säger Tomas Josefsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tandvården i Norrbotten

Mer i ämnet