Foto: BERTIL ERICSON/TT Foto: BERTIL ERICSON/TT

Söker pengar för studenten

Publicerad

En student kan kosta drygt 16 000 kronor i Sverige. Vilket gör att det finns de som söker ekonomiskt bistånd.

Organisationen Svensk handel har tittat på kostnaderna kring studenten. I rapporten som heter Sjung om studentens lyckliga dar' kommer de fram till att vi i Sverige spenderar omkring 16.500 kronor på en genomsnittlig student. I det ingår presenter, baler, mössor, mottagningar, blommor, skyltar och andra studentrelaterade utgifter. Och långt ifrån alla har råd med dessa summor.

Söker pengar för en mössa

– Vi har ett fåtal som ansöker om ekonomiskt bistånd varje år. Till exempel när det gäller kläder, studentmössor och så vidare, säger Marianne Johansson på socialförvaltningen i Luleå kommun.

Hon lyfter även fram att det blivit vanligare att klassen åker utomlands i samband med studenten.

Får oftast avslag

Extrakostnader kring studenten är inget skäl till extra pengar så familjerna som söker får oftast avslag. Marianne Johansson tycker att det är fel att studenten kostar så mycket.

– Jag kan ju tycka att en student ska vara för alla. Och när man har stora kostnader när det gäller bal, kläder, studentmössor, resor och sådant exkluderar man ju vissa grupper och jag tycker det är beklagligt, säger hon.

Fakta: Exempel på studentutgifter

Visa
  • Studentmössa 600 kronor
  • Studentkläder 3000 kronor
  • Bal och balkläder 3000 kronor
  • Studentflak 400 kronor

Källa: Svensk handel

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer