Enligt SVT:s undersökning som bygger på Länsstyrelsens siffror finns det 119 förorenade markområden i Norrbotten. Ett drygt dussintal av dessa bedöms ha högsta prioritet. Inget av områdena anses idag vara så akut att människors hälsa är i omedelbar fara. Men eftersom gifterna tas upp i näringskedjan så kommer det att nå oss människor.
Finns det tillräckligt med pengar för att sanera alla områden i Norrbotten?
-Det gör det inte, det är en budget som Naturvårdsverket fördelar över hela landet och vi konkurrerar mot andra objekt, säger Mats Aunes, miljöhandläggare på Länsstyrelsen.
Kreosot och arsenik
Det kan vara svårt att bedöma ansvaret för gamla miljöförsyndelser. På samma mark kan flera olika företag bedrivit verksamhet.
-Vi har drivit krav om undersökning i domstol och där har vi fått rätt, säger Mats Aunes
Vad handlade det om?
-Det gällde Bodesågen.
Ett av de mest förorenade områdena i Norrbotten är Bodensågen, här finns tonvis med arsenik och kreosot i jorden, arsenik som riskerar att läcka ned till grundvattnet.
-Ja, det har kontakt med grundvattnet, det vet vi, säger Mats Aunes
Vad tycket du om det?
-Nej, det är inte bra!
Oklart om saneringen
Enligt Mats Aunes ska Länsstyrelsen under det här året ta ställning till vilken metod som ska användas för att sanera Bodensågen. Om det nuvarande bolaget ska vara med och ta en del av kostnaderna är fortfarande oklart, men Mats Aunes anser att den frågan mycket väl kan komma att avgöras i domstol.
Svårast och dyrast att sanera är de fall där miljögifterna har nått vattendrag och lagrats i bottensedimenten.
Två exempel är kvicksilvret i Karlshäll utanför Luleå och sjön Ala-Lombolo i Kiruna med kvicksilver och tonvis av tungmetaller och PCB. Där finns också av Försvaret 17 000 dumpade granater. Ala-Lombolo räknas som ett av källfödena till Torneälven och förhöjda halter av Kvicksilver har uppmätts i Jukkasjärvi.
Men problemet är att nu börjar pengarna från staten till Naturvårdsverket att tryta.
-Det räcker inte som det ser ut just nu, säger Mats Aunes
Med den här takten, hur länge tar det att sanera de områden som skulle behöva saneras?
-Naturvårdsverket har beräknat för hela landet att det tar alldeles för lång tid jämfört med de miljömål som satts upp, att vi ska klara det här inom en generation.