Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arne Pettersson och Inger Edman Nilsson, tillhörande PRO Boden, är tycker att statistiken om missbruk bland äldre är utpekande. Foto: SVT

Pensionärer kritiska till nyheten att äldre dricker mer

Publicerad

I veckan berättade SVT Nyheter Norrbotten om att missbruket bland äldre ökar, så även de de alkoholrelaterade dödsfallen. Något många tittare reagerade på, bland annat några pensionärer från PRO i Boden.

– Vi känner inte igen oss och man drar alla över en kam, säger Arne Pettersson som är ordförande vid PRO i Boden.

Många skrev till SVT

Nyheten om att allt fler äldre dricker mer och att många hamnar i missbruk samt att allt fler över 65 år dör i alkoholrelaterade skador, väckte många känslor. Trots att statistiken talar sitt tydliga språk i frågan enligt socialstyrelsen och folkhälsoinstitutet.

Så här skrev några som sett reportaget, till SVT:

”Är man 80 har man nog rätt att bestämma själv hur man vill leva sina dagar man har kvar.”

”Låt dom kröka vafan!!”

”Vin och öl är väl tillåtet även för oss äldre. Sluta prata skit om äldre.”

Och enligt Arne Pettersson beror också upprördheten på att det inte för så länge sen kunde vara tabu för gamla att bara ta ett glas öl på vissa boenden, vilket väcker frågor om integritet och omyndigförklarande till liv igen.

– Det är klart att dryckesvanorna har förändrats genom generationerna. Förr var det nästan otänkbart att kvinnorna drack men jag undrar om man har räknat in dagens statistik att vi äldre faktiskt blir fler och fler för det kan ju också påverka siffrorna, säger Arne Pettersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer