Dykarsällskapet Polar i Luleå tränade isdyk vid Bergänsbron i Luleå och tack vare att de befann sig på platsen kunde de en stund senare rädda en man som gick genom isen. Bilden är privat och från ett tidigare isdyk vid Bergnäsbron. Foto: Privat

Man gick genom isen i Luleå – räddades av dykare

Publicerad

En man på skidtur på den tunna isen vid Bergnäsbron i Luleå hade en otrolig tur när han gick igenom isen och hamnade i det iskalla vattnet. En bit bort stod fem personer i dykardräkt och bevittnade händelsen.

– Egentligen är det helt osannolika odds att vi skulle befinna oss just där och just då, säger Daniel Mattila, en av dykarna från Dykarklubben Polar i Luleå som var med och räddade mannen.

Dykarna såg händelsen

Under lördagsförmiddagen befann sig flera medlemmar från dykarklubben i närheten av Bergnäsbron för att träna isdyk, vilket man gör ungefär två gånger under en vinter.

– När vi var färdiga med våra isdyk så stannade vi kvar för att dricka kaffe. Medan vi drack kaffe uppe på land så tittade vi ut över vattnet och då såg vi en man komma åkande på skidor mot bron, berättar Daniel Mattila.

Föll med huvudet före i vaken

Dykarsällskapet följde mannen med ögonen och när han närmade sig bron så blev de bekymrade.

– Det var mörkt under bron och vi tänkte att där kan han väl inte åka, men han stannade bara till en stund, och så började han att staka sig under bron och så såg vi att han for med huvudet före under isen, berättar Daniel Mattila.

”Han var väldigt nedkyld”

Dykardräkterna åkte på igen på de som hade hunnit ta av sig och tillsammans med klubbkamraten Hannes Hedlund började Daniel Mattila ta sig ut till mannnen som befann sig flera hundra meter bort.

– Ja, det är så osannolikt att vi står där i torrdräkter och dessutom har med oss en linrulle med rep...

När de kom fram till mannen så hängde han på staven och hade huvudet ovanför iskanten.

– Jag höll i mannen och min kompis dök ner i vattnet och tog av honom skidorna. Han var väldigt nerkyld när vi drog upp honom och det gick inte att uppfatta vad han försökte säga, berättar Daniel Mattila.

Fördes till sjukhus

Vid det laget hade räddningstjänst och ambulans anlänt till platsen. Ambulanspersonal kastade ned värmefiltar från bron ut på isen så att dykarna kunde värma mannen tills räddningstjänsten nådde fram med sin flotte. Mannen fördes sedan vidare med ambulans till sjukhus. Skadeläget är i nuläget okänt.

– Mannen hade aldrig klarat sig om inte vi dykare hade råkat stå där. Han hade inte kunnat signalera till någon för ingen hade sett honom...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer