En äldre person hittades avliden i sitt hem i Luleå efter anmälan från anhörig. Personen skulle ha hembesök varje dag vilket missades av personalgrupen. Foto: Arkivbild Fredrik Sandberg /TT

Person hittades avliden efter två veckor – skulle ha hemtjänst varje dag

Uppdaterad
Publicerad

En person hittades avliden i sitt hem i Luleå efter att anhörig kontaktat hemtjänsten. Ingen inom hemtjänsten hade haft kontakt med den nu avlidna personen under närmare två veckors tid trots att hembesök skulle göras dagligen.

– Socialförvaltningen ser mycket allvarligt på det som hänt och händelsen anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som en lex Sarah, säger Anna Fors, verksamhetschef för vård och omsorg i Luleå kommun.

Oroliga anhöriga

Hemtjänsten senast kända kontakt med personen skedde under midsommarhelgen. Under fredagen den 3 juli, nästan två veckor senare, hörde anhörig av sig till hemtjänsten och var orolig eftersom personen inte hade fått kontakt med sin närstående under en längre tid. Polis tillkallades och personen hittades avliden.

– Det vi vet är att hemtjänsten har haft kontakt  med personen under midommarhelgen. Jag kan i nuläget inte säga hur den senaste kontakten skedde om det var via dörröppningen, brevinkastet eller på annat sätt. Det är en bristande dokumentation som gör det svårt att veta, säger Anna Fors.

Brustit på flera plan

Hur kan det komma sig att en person som skulle ha hemtjänstbesök dagligen inte haft kontakt med hemtjänsten under så lång tid?

–  Jag kan inte svara på det. Det finns tydliga rutiner för hur hemtjänsten ska hantera situationer när man inte får kontakt med brukare vid besök, dessa rutiner har vid denna händelse brustit. Vad det beror på kommer vi att utreda, säger Anna Fors, verksamhetschef vård och omsorg.

Hon fortsätter:

– Vi har vidtagit flera åtgärder inom den aktuella arbetsgrupppen och det har även brustit på andra nivåer där vi vidtagit åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.