”Något måste göras akut”

Uppdaterad
Publicerad

Personal på Sunderby sjukhus skriver nu ett öppet brev om situationen på sjukhuset.

I brevet skriver personalen att bemanningssituationen på akutvårdsavdelning 33 på sjukhuset, lett till att många nått taket för hur mycket övertid som personalen får jobba. Över hundra pass under sommaren har saknat personer, vilket inneburit att många tvingats arbeta dubbelt.

Kräver mer personal

Brevskrivarna menar att personalen hjälpt arbetsgivaren genom att arbeta mer än de anställts för, men att landstinget nu måste anställa mer personal. Situationen gör att personalen menar att det inte längre går att upprätthålla en patientsäker vård.

Sjuksköterskebristen i Norrbotten

– Alla är jättetrötta och slut, något måste göras akut. Kan man inte anställa måste vi dra ner på antalet vårdplatser. Som det är nu är vi nte tillräckligt många för att kunna bedriva en patientsäker vård, säger sjukskterskan Maria Erixon, som jobbar på akutvårdsavdelningen.

Långsiktiga åtgärder

Erixon säger att det också krävs långsiktiga åtgärder. Vid flera tillfällen vårdas personer på akutavdelningen, som egentligen borde vårdas på intensiven. Det har fungerat, eftersom personalen varit erfaren, men det fungerar inte längre.

– Vi har ny och duktig personal, men de saknar erfarenhet. Det måste ges möjlighet för dem att utvecklas och lära sig, säger Maria Erixon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjuksköterskebristen i Norrbotten

Mer i ämnet