Personalbrist stänger delar av psykiatrin på Sunderbyn

Uppdaterad
Publicerad

Vuxenpsykiatrin på Sunderby sjukhus måste dra ned på vårdplatserna på grund av personalbrist.

För snart tre år sedan utökades antalet vårdplatser inom vuxenpsykiatrin på Sunderby sjukhus och det för att förbättra vården.

Nu däremot har man tvingats stänga en av tre enheter på grund av svårigheter med att rekrytera personal.

Fram till juli i år fanns det 32 vårdplatser inom vuxenpsykiatrin på Sunderby sjukhus. Nu är antalet endast 24 och det på grund av personalbrist .

Svårt att rekrytera

-Vi hade svårigheter att rekrytera till sommaren, vilket fortsatte under hösten och en av orsakerna är lönebilden, säger Pia Byström, verksamhetschef på Sunderby psykiatri.

Men enligt en av de anställda inom vuxenpsykiatrin på Sunderby sjukhus som vill vara anonym, så är lönen bara en av orsakerna till problemet med att rekrytera personal.

”Stressigt och mycket övertid”

-Många kanske inte känner för att jobba inom psykiatrin och det på grund av att ledningen inte lyssnar på personalen. Ibland är det väldigt stressigt på jobbet och mycket övertid. Jag tror det krävs mycket, mycket jobb för att få till en dräglig arbetsmiljö just nu, säger en av de anställda inom vuxenpsykiatrin på Sunderby sjukhus, som vill vara anonym.

Vårdförbundet är kritiskt

Den ansträngda arbetsmiljön på vuxenpsykiatrin på Sunderby sjukhus har fått sina följder enligt Vårdförbundet.

De senaste två åren har cirka 18 sjuksköterskor, många med specialistkompetens slutat. Det är många som säger att de har slutat på grund av den ansträngda arbetsmiljön, säger Katarina Johansson, ordförande Vårdförbundet i Norrbotten.

-Nu när vi har lyckats rekrytera en del personal, så behöver de anställda bara jobba två av fem helger och det innebär att arbetsmiljön har förbättrats, säger Pia Byström verksamhetschef Sunderby psykiatri.

Idag har man inom vuxenpsykiatrin anställt fyra sjuksköterskor, men för att kunna öppna de åtta vårdplatserna igen måste man rekrytera ytterligare fyra sjuksköterskor.

Men Vårdförbundet menar att bristen på personal kan äventyra patientsäkerheten.

-I längden leder personalbristen till stora risker inom vårdkvalitet. Patienter kanske inte får den vård de har rätt att kräva, säger Katarina Johansson, ordförande Vårdförbundet i Norrbotten.

-Naturligtvis blir arbetsbelastningen tyngre för de anställda när det saknas personal, men sedan kommer även patientperspektivet till, säger Pia Byström verksamhetschef Sunderby psykiatri.

Vårdförbundet har nu lämnat in en anmälan till Arbetsmiljöverket, som kräver besked om åtgärder innan den 18 december.

-Vi arbetar tillsammans med Vårdförbundet, men även på ett svar som vi ska skicka in till Arbetsmiljöverket, säger Pia Byström, verksamhetschef Sunderby psykiatri.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.