Foto: SVT

Pilotanläggning för fossilfritt stål till norra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nu planeras bygget av en världsunik pilotanläggning för fossilfritt stål i norra Sverige. Målet är att ha en helt fossilfri process för tillverkning av stål till 2035.

SSAB:s, LKAB:s och Vattenfalls förstudie ger nu grönt ljus för initiativet fossilfritt stål, HYBRIT och en pilotanläggning planeras att byggas i Luleå och Malmfälten.

Initiativet beräknas minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med tio procent och Finlands med sju procent vilket ska ha en avgörande betydelse när det gäller för Sverige att kunna möta målen i Parisavtalet.

Fossilfri ståltillverkning

Kostnad 20 miljoner kronor

Planering och kostnad för pilotanläggningen ligger på 20 miljoner kronor och Energimyndigheten kommer att delfinansiera projektet. Resten 10 miljoner kronor står SSAB, LKAB och Vattenfall för.

– Det är med stor glädje vi idag kan meddela att vi ger initiativet grönt ljus att gå vidare för att planera och projektera en pilotanläggning för fossilfritt stål i Luleå och Malmfälten. Vår förhoppning är att kunna ta ett första spadtag redan innan sommaren. I vår börjar vi också utreda möjligheterna för att bredda projektet till Finland. Vi är mycket glada över att Energimyndigheten vill vara med och stötta oss i det här arbetet, säger Mårten Görnerup vd för HYBRIT.

Målet är att ha en helt fossilfri process för ståltillverkning framme 2035.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet