Piteå bäst på bredband

Uppdaterad
Publicerad

Piteå är bland de allra bästa i Norrbotten när man ser på bredbandsutbyggnad utanför centralorterna.

Det visar statistik från Post- och Telestyrelsen. Vi har mött en VVS-företagare som tack vare bredbandet har kontor i Lillpite

Byn Lillpite 2.5 mil utanför Piteå är ett exempel på Piteå kommuns byar där man har bredband med hög överföringshastighet. VVS-företagaren Klas Lundström och delägaren Niklas Ermebring kan nu ha ett kontor i byn tack vare det snabba bredbandet. Hade man inte det hade verksamheten sannolikt legat helt och hållet inne i Piteå.

-Hade bredbandet inte funnits hade vi inte haft kontoret här, säger ägaren Klas Lundström.

Över 90 procent

Det var 2006 som byborna drog fiberoptik till byn. Jobbet drevs som ett EU-projekt och Klas Lundström som bor i Lillpite var själv med och drog fibern. Och det är inte enbart företagen i byn som har bredband.

-Jag tror över 90 procent av hushållen har bredband. Det är förberett till alla hushåll i byn. Så har någon inte dragit i det i huset och man säljer då är det bara för den nye ägaren att installera bredbandet, berättar Klas Lundström.

Bäst täckning

Piteå är bäst i Norrbotten när man ser på bredbandsutbyggnad utanför centralorterna. Och då har vi tittat på bredband med en hastighet på 100 megabit i sekunden.

Statistiken är hämtad från statliga Post och Telestyrelsen som i sin tur fått den från bredbandsleverantörerna. 30 procent av befolkningen och 35 procent av arbetsplatserna utanför centralorten Piteå nås av 100 megabits bredband.

Allvarligt säger minister

It-minister Mehmet Kaplan ser allvarligt på den digitala klyftan i Sverige. Nu öppnar han för att samhället betalar statliga telefonmaster.

– Det gäller långt ut i glesbygden där inget annat funkar. Och då är det viktigt att vi faktiskt har olika alternativa lösningar, säger Kaplan till SVT Nyheter.

​Så här ​varierar hastigheten för Mobilsurf  mellan länets kommuner 2014

Mbit/sekund

Arvidsjaur     5,3

Arjeplog        6,4

Pajala            8,2

Jokkmokk     8,6

Gällivare       8,7

Kiruna           9,7

Överkalix      9,7

Älvsbyn         9,9

Haparanda 11,3

Kalix             11,4

Övertorneå 11,5

Boden          12,4

Piteå            13,4

Luleå            16,1

​För att se PTS statistik om bredbandshastighet, även fiber,  gå in på PTS.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.