Piteå IF:s elitlicens i hotas. Foto: SVT

Piteå IF:s elitlicens hotas

Publicerad

Förra årets förlust har skapat ett negativt eget kapital och nu hotas Piteå IF DFF:s elitlicens i damallsvenskan. ”Det är en utmaning, men vi kommer att reda ut det här”, säger ordförande Kent Ögren.

Piteå IF:s damer har blivit fyra i damallsvenskan tre år i rad och under 2017 var laget tvåa i publikligan med i snitt 1 215 åskådare per match, en ökning med 90 personer.

Och styrelsens ambition är cupspel i Europa om fyra år.

Negativt kapital

Men ekonomin har hittills inte följt med styrelsens ambitioner.

Förra året blev det en förlust med nästan 235 000 kronor och ett negativt eget kapital – och det får en förening i damallsvenskan inte ha.

Fotbollsförbundets licensnämnd kräver nu att Piteå IF DFF lämnar in en handlingsplan senast den 31 mars där det ska redovisas hur minus ska bli plus under 2018.

Alternativet är att laget flyttas ned från damallsvenskan till elitettan.

– Jag var medveten om att det här uppdraget skulle vara en utmaning, men jag är ganska övertygad om att vi kommer att kunna reda ut den här frågan, säger den nytillträdde styrelseoreföranden Kent Ögren.

”Ett länslag”

Han berättar att Piteå IF DFF:s budget för 2018 är ett plusresultat på drygt 200 000 kronor och han är övertygad om att lokalsamhället kommer att fortsätta att ställa upp för laget.

– Det skulle vara mycket negativt om föreningen förlorade elitlicensen. Piteå IF DFF är det mest framgångsrika fotbollslaget i Norrbotten och jag är övertygad om att vi kommer att klara oss ur den här frågan. Vi har grepp över det vi gör, säger Ögren.

Om föreningen lyckas rädda elitlicensen så handlar det i stället om en storsatsning för nya framgångar.

– Just nu jobbar vi mycket med att Piteå IF;s damer ska bli hela Norrbottens lag, ett länslag och att även företag och folk utanför Piteå vill vara med och satsa på oss så att vi kan nå de framgångar vi räknat med.

Större budget

Och den satsningen kräver en större spelar-och tränarbudget.

– Det är ingen hemlighet att vi har stora ambitioner. Vi behöver därför hitta en nivå som innebär två miljoner kronor mer i budgeten och sedan sikta på fem miljoner mer på sikt, säger Kent Ögren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer