Thorbjörn Berg gör konstverk av skrot. Se hur det kan se ut om man bland annat svetsar ihop soppslevar, en termos och rostfri kaffepanna. Foto: SVT

Reparerade bilar – blev hyllad konstnär: ”Skyller på flickvännen”

Publicerad

Konstnären Thorbjörn Berg i Piteå hade alltid haft ett intresse för att teckna när han en dag bestämde sig för att prova tillverka skulpturer av skrot.

Det var av en slump som hans flickvän en dag hittade en av hans skulpturer bakom soffan hemma i lägenheten i Piteå. Hon hade hela tiden trott att han höll på att reparera sin gamla bil när han var i garaget – men i själva verket var det något helt annat han sysslade med.

Folk började höra av sig

Flickvännen blev så imponerad av Thorbjörn Bergs konstverk att hon i smyg tog bilder av skulpturerna. Utan hans vetskap började bilderna spridas och snart började folk höra av sig och ville att han skulle ställa ut sina verk. Det hela slutade med en utställning i Piteå som blev välbesökt.

– Jag får skylla på flickvännen, annars hade jag nog aldrig visat upp min konst, säger han.

Sedan dess har det bara fortsatt. I klippet ovan visar Thorbjörn upp ett verk som finns i Piteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.