Flickornas brev till statsministern

Vill stoppa cigarettförsäljningen – skrev brev till statsministern

Uppdaterad
Publicerad
Tre flickor i Piteå har skrivit till statsministern Stefan Löfven (S) med önskan om att han ska förbjuda cigarettförsäljning.

Flickorna skriver: ”Hej Stefan.Vi tycker att du ska säga till affärer att intesälja mer cigaretter. Då minskar risken att folk får någon sjukdom eller att folk dör.” 

Håller med flickorna

Statsministern har svarat på deras brev och skriver att han håller med flickorna om att det inte är bra med cigaretter. Vidare skriver han att regeringen jobbar på att få fler att minska rökningen på olika sätt.

Berättar vad regeringen gjort

Han skriver att regeringen för några år sedan införde ett förbud mot rökning där det finns många människor som restauranger och kaféer och att regeringen föreslagit att rökförbud ska gälla på fler platser, som till exempel lekplatser och tågperronger. Det för att skydda barn och unga från rökningen.

Förbud som ska skydda

Han skriver vidare: ”Regeringen har också infört ett förbud mot smaksatta cigaretter för att unga människor inte ska börja röka . Alla cigarettförpackningar i Sverige måste även ha stora och tydliga varningar om de farliga effekter som rökning har.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer