Det vinnande laget. Från vänster Torgny Almgren (Trollhättan), Richard Granberg (Piteå), Ulf Palmnäs (Trollhättan) och Jerker Delsing (Piteå), samt, sittande, lagets coach, Mats Burnert, som coachat dem genom träningstillfällena och fram till tävlingsdagen. Foto: Stina Berggren

Piteålag världsmästare i vinprovning

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen vann Sverige blindprovnings-VM i Bourgogne i Frankrike. Två Piteåbor var med i det vinnande laget.

VM i blindprovning går ut på att identifiera innehållet i 12 olika viner. Hälften vita viner och hälften röda.

– Först ska man kunna var i världen vinet kommer ifrån och sedan får man börja bena ner. Vilken druva det handlar om, vilket land och vilken region. Här börjar det bli riktigt svårt. Sedan vill de att vi svarar på vilken odlare som gjort vinet och det är i princip omöjligt att svara på. Och sist vilken årgång vinet är ifrån, det är lite lättare, berättar Jerker Delsing från Piteå.

Representerar Sverige

Han är en av de fyra lagdeltagarna som representerade Sverige under VM. Laget bestod även av Richard Granberg från Piteå och Ulf Palmnäs och Torgny Almgren från Trollhättan. Totalt deltog 27 lag från olika länder.

Laguppställningen inför VM i blindprovning: Jerker Delsing (Piteå), Ulf Palmnäs (Trollhättan), Richard Granberg (Piteå) och Torgny Almgren (Trollhättan) tillsammans med lagets coach Mats Burnert. Foto: Kristina Berggren

– Vi har aldrig varit bättre förberedda och aldrig haft ett bättre lag. Vi åker dit för att vara med i toppen, sade Jerker Delsing innan tävlingen.

Världsmästare

All träning gav resultat och under lördagen ropades det svenska laget upp som världsmästare.

– Det känns helt fantastiskt roligt, jag är helt slut, säger Jerker Delsing.

– Det är en häftig upplevelse att sitta i ett rum i timmar med så många andra och få in ett nytt vin var tionde minut. Mäktigt, säger han.

Mycket träning

För att ta sig till VM är det först tre tävlingar i Sverige som man måste gå igenom. Först tävlar man inom den lokala klubben där de bästa tar sig vidare till en regionstävling där över 200 lag tävlar. De fem bästa där tar sig vidare till riksfinal där laget utses.

Jerker Delsing har varit med i Munskänkarna i tio år och tävlat i sex år. Han har kvalat till VM två gånger tidigare men aldrig vunnit förrän nu. Och det krävs mycket träning för att bli riktigt bra.

– Man kan träna sig till väldigt mycket och ju mer man tränar desto mer tur har man. Det handlar om att träna på många olika viner. Och sedan är det viktigt att skriva ner hur man uppfattade dem.

Svenska landslaget i blindprovning har legat i hårdträning inför VM i Bourgogne. Foto: Mats Burnert

Olika viner och druvor har olika utmärkande egenskaper men det kan skilja sig åt vilka smaker eller dofter man känner.

– Vi är alla olika och det finns inget rätt eller fel. Man får ett eget språk, det du luktar och smakar. Och det tycker jag är väldigt trevligt, säger Jerker Delsing.

Tuff tävling

Men tävlingen är tuff även om man tränat hårt. Det svenska laget prickade sex av tolv viner rätt och fick 115 poäng av 300 möjliga, ett väldigt bra resultat. De var åtta poäng före tvåan England. Luxemburg kom på tredje plats.

– Jag är jättenöjd. Det känns väldigt, väldigt roligt, säger den nyblivna världsmästaren Jerker Delsing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.