Musikern Chris Gera från Zimbabwe blir Piteås första fristadskonstnär.

Musikern Chris får fristad i Piteå – skrev kritisk sång

Publicerad

Piteå har fått sina första fristadskonstnär. Musikern Chris Gera från Zimbabwe får en fristad i två år för att fritt kunna utöva sin konst och musik undan förföljelsen i hemlandet.

Han står i snöyran i Piteå och ser sig omkring, musikern Chris Gera från Zimbabwe. Han skrev en sång om situationen i hemlandet och då startade förföljelsen från regeringens sida. Han tvingades fly till Sydafrika och förra veckan kom han till Piteå som kommunens första fristadskonstnär.

– Jag är ingen revolutionär utan jag skrev sången för att jag älskar mitt hemland. Jag skrev den för att uppmärksamma saker som påverkar oss i Zimbabwe, säger Chris Gera.

Familj och barn

Zimbabwe har en lång historia av åsidosatta mänskliga rättigheter och förföljelse av opositionspolitiker. Kvar i landet har Chris Gera sin fru och sina barn som han hoppas kan få komma till Sverige.

– Just nu är dom där och dom är okej. Men det är saker och ting som dyker upp i tankarna. Jag tänker på dom och undrar hur dom klarar sig.

Lära sig svenska

Ursprungligen var det ett medborgarförslag som sen blev ett politiskt beslut att ta emot en fristadskonstnär till Piteå. I dag är drygt 60 städer i världen anslutna till ett nätverk som erbjuder skydd till utsatta konstnärer och författare.

Städerna tar på sig att ordna boende och stipendium så att konstnärerna kan fortsätta arbeta.

– Mina mål? Först måste jag lära mig svenska så jag kan tala språket. Och sedan ska jag fortsätta skriva musik, säger en strålande glad Chris Gera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer