Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Piteå fyller 400 år – himlen tänds med svävande ljuslyktor

Uppdaterad
Publicerad

Det är nyårsafton som inleder jubileumsåret Piteå 400 år. Det firas under eftermiddagen med ett lyktsläpp som är tänkt att gå till historien. Minst 400 miljövänliga lyktor ska sväva över staden.

– Vi hoppas på ett stort engagemang från Pitebor och många föreningar så att minst 400 lyktor tänds runt om i stan och ute i byarna, säger Agnes Hansius, som är verksam i projektet Piteå 400 år.

Klockan 16 på nyårsafton ska ljuslyktorna släppas  mot den mörka skyn.

Coronaanpassat

Firandet inleds redan klocka 15.00 på ett coronaanpassat sätt med ett lokalproducerat program som sänds på Piteå kommuns facebooksida.

– Vi garanterar att det blir en trevlig stund. Du får se ”Siwan” ute i shoppingvimlet, höra framgångsformeln bakom skidskyttestjärnorna Hanna och Elvira Öberg från Svensbyn, lyssna på barnkör, lokal musikvideo och höra ”nyårsklockan” på pitemål – det är bara ett axplock ur programmet, säger Åsa Ivarsdotter, som är programledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.