På Lättakuten kan patienter som har ryggont , eller andra åkommor, få snabbare hjälp. Foto: TT

Norrbottningarna som får snabbare hjälp i vården

Publicerad

I dag öppnar Lättakuten i Piteå. Dit kan patienterna komma direkt utan att behöva ringa och beställa tid.

Syftet är att det ska bli enklare att få hjälp vid lättare åkommor som ryggbesvär, ont i öronen, eller urinvägsinfektion.

Lättakuten finns på Piteå hälsocentral och drivs vid sidan av den ordinarie verksamheten på hälsocentralen.

– På Lättakuten tar vi hand om enklare åkommor som man haft kortare tid än 14 dagar. Vi tror att det här kommer att frigöra mycket tid som vi kan lägga på våra sjukaste patienter som vi tar hand om på den vanliga hälsocentralen, säger verksamhetschefen Ronny Grundström.

Drop-in besök går snabbare

Patienter som  kommer till Lättakuten börjar besöket med att registrerar sig på en dator i entrén. Där börjar patienterna med att välja en av 13 åkommor och får sedan svara på några ja eller nej-frågor om hur man mår. Efter det är det dags att  träffa en doktor eller sjuksköterska.

Drop-in besöken på Piteå hälsocentral beräknas ta 50 minuter från det att patienterna kliver in genom dörren tills de har fått behandling eller rådgivning.

”Patienten gör halva jobbet”

– Eftersom patienten gör halva jobbet genom att själv registrera sig går besöken ganska fort och vi får ett bra flöde. Det är ett smidigt system som också skapar bra arbetsmiljö för oss som jobbar här, säger distriktsläkaren Ingemar R Nilsson.

Lättakuten på Piteå hälsocentral är Region Norrbottens första Lättakut och kommer att testas i ett års tid. På Lättakuten jobbar en läkare, en sjuksköterska och en fysioterapeut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer