Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla säger samma sak: Inte här!” – Följ med Koskullskulleborna till området där Gällivare kommun planerar bygga tillfälliga bostäder. Foto: Hans Sternlund/SVT

Stora protester i Koskullskulle när kommunen planerar ”barackläger”

Uppdaterad
Publicerad

Gällivare kommun uppskattar att det kommer att behövas tillfälliga entreprenörsboenden för omkring 1 000 personer när den stora industriella omställningen kommer igång. Men den första planen möts av stora protester.

Det är ett område nära Myranskolan i Koskullskulle som ska bli det första området där Gällivare kommun planerar för personer som arbetar tillfälligt i Gällivare, men som har sitt fasta boende någon annanstans – så kallad fly in-fly out-personal.

Planen är att möjliggöra för två byggnader med 14 bäddar i varje.

Industriboomen i norr

”Helt fel plats”

Beslutet skulle har tagits av politikerna i mars, men det har fått flyttas fram en månad. Planerna har mötts av massiva protester från Koskullskulleborna som har samlat in över 1 000 namnunderskrifter.

– Det här är helt fel plats. Det måste finnas andra möjliga platser att bygga på, säger Aina Vannestål, som har engagerat sig i frågan.

Oroliga för trafiken

Gruppen har satt upp stora skyltar i plywood som visar var det planerade ”baracklägret” ska byggas. De är dels oroliga för en ökad trafik nära Myranskolan och dels för att tillfälliga boenden ska låsa upp detaljplanerad mark där permanenta bostäder hade kunnat byggas.

I klippet ovan följer vi med Koskullskulleborna till det utpekade området.

Kommunen bemöter kritiken

I kilippet nedan svarar Alexander Kult, chef på samhälls- och teknikförvaltningen, på kritiken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alexander Kult, chef på samhälls- och teknikförvaltningen, svara på Koskullskullebornas kritik. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet