Sveaskog pausar avverkningar efter samebyn Luokta Mávas mediekampanj. Foto: Naina Helén Jåma/TT & Malin Moberg/TT

Planerade skogsaverkningar pausas – efter mediekampanj

Uppdaterad
Publicerad

Statligt ägda Sveaskog pausar skogsbruksåtgärder i områden där bolaget inte är överens med Luokta-Mávas sameby. Enligt samebyn är skogen avgörande för renarnas överlevnad.

Samebyn och Sveaskog har inte kunnat komma överens om hur skogsområden på samebyns vinterbetesmarker kring Varggá/Varjisträsk ska förvaltas med hänsyn till rennäringen.

Enligt samebyn, som i dag får hålla 10 000 renar, är marklaven och den hänglav som finns i den fjällnära skogen avgörande vinterbete för renarnas överlevnad.

– Om de tar skogen denna vinter, så överlever inte våra renar ens till våren, säger Lars Anders Baer, ordförande i Luokta-Mávas sameby i ett pressmeddelande till SVT Oddasat & Sameradion.

Vill inte ställa rennäring mot skogsbruket

Efter samebyns pressutskick och artisten Sofia Jannoks sociala mediekampanj mot avverkningarna i hemsamebyn meddelade Sveaskog sent på torsdag eftermiddag att de pausar de planerade skogsavverkningarna i det aktuella området.

– Jag vill inte ställa rennäringen mot skogsbruket. Vi behövs båda två, säger Anette Waara, marknadsområdeschef för Sveaskog i Norrbotten och Västerbotten i ett pressmeddelande till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet