Dennis Bröms och Victor Andersson provade olika planteringsselar under arbetetsgång.

LTU-studenter har skapat planteringsrör för vänsterhänta

Uppdaterad
Publicerad

En skogsplantör sätter mellan 2000-3000 plantor varje arbetsdag. Det är mycket att bära och många lyft och monotona rörelser.

Två studenter vid civilingenjörsprogrammet i teknisk design vid Luleå tekniska universitet valde att titta närmare på om ergonomin gick att förbättra.

De ritade till exempel ett planteringsrör som fungerar också för vänsterhänta och en bärsele där plantkassetterna går att vrida i rätt läge utan att de ska lyftas.

Prisas för sitt arbete

Nu har Dennis Bröms och Victor Andersson fått pris för bästa examensarbete.

Stipendiet på 20 000 kr vardera delas ut av Bo Rydins stiftelse som ägs av SCA och Essity stödjer teknisk och naturvetenskaplig forskning vid svenska universitet, högskolor och institut.

Billigt, hållbart, men ändå bra

– Den utrustning som idag finns för skogsplantörer är så enkla som det bara går för att maximera vinsten. Vi ville skapa ett koncept som var prismässigt bra men också anpassat efter användaren, säger Dennis Bröms, som idag arbetar som konsult på Academic Work för Gestamp HardTech.

Dennis Bröms och Victor Andersson tog fram prototypen i samråd med skogsbolaget SCA och deras verktygsleverantör. Företaget har nu ambitionen att utveckla produkten för försäljning.

Ser på utmärkelsen som ett bevis

Under examensarbetet bodde studenterna i en husvagn på en av plantskolorna hos SCA i Timrå. En tid som krävde mycket av arbete och stundtals också var kallt.

– Vi har lagt massor av tid på det här. Att vi har fått priset betyder mycket för självkänslan och för framtiden. Det är kul att ha varit med att utveckla något som också blir av på riktigt. Även om vi har fått höra av handledare och företagen att det är ett bra examensarbete, så känns utmärkelsen som ett bevis på att det är bra även för marknaden, säger Dennis Bröms.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.