Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
L-2019-0125-VOD-PLATSLAGARE-WITHCG

Gymnasieeleven Kicki: ”Jag har redan fått erbjudande om jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Yrken inom it- och datateknik har länge varit framtidsyrken. Ett annat yrke som har framtiden för sig är plåtslagare. I Sverige saknas just nu över 2 000 med kunskaperna.

Det saknas tvåtusen plåtslagare i Sverige. Orsaken är bland annat att pensionsavgångarna är fler än antalet nyutbildade plåtslagare.

Framtidsutsikterna är med andra ord mycket goda för dem som idag utbildar sig i yrket. Efterfrågan är så stor att företag rekryterar elever från gymnasieskolorna innan de är färdigutbildade.

– Det är inga problem att få jobb, säger Peter Lundqvist, lärare på bygg- och anläggningsprogrammet på Gymnasiebyn i Luleå.

Erbjuden jobb

Kicki Berglund går sista året på programmet. Hon har valt inriktningen ventilationsplåtslagare men kommer troligtvis att gå över till plåtslageri.

– Jag har redan fått erbjudande om jobb, säger hon.

Svårt men roligt

– Det är en svårare utbildning än jag trodde. Mycket hantverk och man måste vara försiktig med plåten. Men det är roligt, riktigt roligt, berättar Erik Ingesson, som också är sistaårselev på programmet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer