Pokémon Go undersöks på LTU

Uppdaterad
Publicerad

Under juli månad laddades spelet Pokémon Go ned 100 miljoner gånger. Nu ska forskare vid LTU undersöka vad som gör spelet så populärt och hur det påverkar barns fysiska aktivitet.

En grupp forskare vid LTU ska undersöka varför Pokémon Go är så populärt och hur det påverkar barns aktivitet.

– Genom att undersöka de erfarenheter som finns av att spela Pokémon Go kan vi fånga de komponenter som gör att man fortsätter spela och överföra denna kunskap till ett projekt som främjar aktiva skoltransporter, säger universitetslektor och fysioterapeut Anna-Karin Lindqvist, hälsa och rehabilitering vid Luleå tekniska universitet.

Undersöker hur klimatet påverkar

Förhoppningen är att forskningen på sikt ska leda till nya vägar att med hjälp av teknik främja barns fysiska aktivitet, så kallad spelifiering eller gamification.

– Det betyder att man tar spelmoment och för in det i någonting som inte är spel. Till exempel det här med barns aktiva skoltransporter, att gå och cykla till skolan – det är ju inget spel, men man kan ta moment från spel och därmed ”hotta upp” det, göra det mer roligt, mer motiverande och öka chansen att de vill göra det.

Studien genomförs i Luleå och forskarna ska också försöka ta reda på hur årstider med vinter och kyla kan påverka spelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer