Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jonas Rahkola som är vd för Polarfönster i Korpilombolo som tvingats varsla anställda. Foto: Anders Öhlund/SVT

Polarfönster i Korpilombolo varslar alla anställda

Uppdaterad
Publicerad

Polarfönster i Korpilombolo har varslat tolv anställda och förklaringen till det är att Älvsbyhus inte ville förlänga det gemensamma avtalet.

– I värsta fall blir det konkurs, men vi letar febrilt efter alternativ, säger vd:n Jonas Rahkola.

Polarfönster började som ett snickeri i Ohtanajärvi 1939, men sedan 1960-talet har företaget tillverkat fönster i Korpilombolo och sedan 30 år har den största kunden varit Älvsbyhus.

Älvsbyhus förlängde inte avtal

2019 firade företaget 80-årsjubileum med pompa och ståt, men nu ser det ut att vara över, som NSD var först att berätta om.

– Jag vill inte uttala mig om skälen till att vi varslat alla anställda. I det fallet hänvisar jag till vår vd,  säger platschefen Magnus Juntti.

Polarfönsters vd Jonas Rahkola förklarar beslutet med att Älvsbyhus sagt upp sitt avtal med företaget från sista juni i år.

– Vi har försökt förhandla under vintern, men de valde att inte förlänga avtalet och gå vidare och det kan handla om att vi haft stora ekonomiska utmaningar, men det mesta av det har vi nu löst, säger han.

”Stora förhoppningar”

Om varslen blir verklighet så är det en hård smäll för Korpilombolo med drygt 520 invånare om byns största privata arbetsgivare försvinner.

– I värsta fall så finns det ingen annan väg än konkurs, men vi är inte där ännu. Nu när Älvsbyhus inte kommer att finnas kvar som kund kan vi öppna för andra kunder. Vi ringer runt och har kontakter med andra kunder och vi har stora förhoppningar. Det finns många som har knackat på dörren, men som vi tidigare sagt nej till, säger Jonas Rahkola.

Varslen är enligt honom ett sätt för Polarfönster att ta det säkra före det osäkra.

– Vi jobbar febrilt med att försöka hitta alternativ. Om vi kommer upp i en viss nivå så att vi kan överleva så kanske vi kan ta tillbaka en del av varslen och jobba oss uppåt igen med nya kunder, säger Jonas Rahkola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.