Mannen försvann vid Västerfjäll i Arjeplog på söndagskvällen men har ännu inte hittats. Foto: SVT Design

Försvunnen man i Arjeplogsfjällen har hittats död i isvak

Uppdaterad
Publicerad

En man i 70-årsåldern försvann vid Västerfjäll i Arjeplogs kommun på söndagskvällen. På måndagseftermiddagen meddelade polisen att mannen har hittats avliden i en isvak.

Den äldre mannen sågs senast klockan 16.00 på söndagseftermiddagen och anmäldes sedan försvunnen klockan 21.00-tiden på söndagskvällen. Mannen ska ha färdats på en skoter men dök aldrig upp vid en stuga som han skulle ha gjort, enligt anmälaren som ringde polisen.

– De skulle ha setts och fiskat på sjön som ligger nära Västerfjäll, säger Maria Linné, presstalesperson för polisregion Nord.

När mannen försvann var det minus 15 grader i området.

Kollar stugor i området

Under söndagsnatten letade fjällräddare och poliser efter honom, men utan resultat. På måndagsmorgonen anlände en polishelikopter från Boden och ett tag senare hittades mannen i en isvak.

– Han hittades på morgonen men det är långa avstånd och vi måste få dit personal, ta upp kroppen och underrätta anhöriga. Därför tar det tid innan vi kan säga någonting, säger Maria Linné.

Allt pekar på en olycka

Enligt polisen var det helikoptern som först fick syn på skotern och mannen i isvaken. Mannen hittades nordost om Västerfjäll.

– I nuläget tyder allt på att det var en tragisk olycka, säger Maria Linné, regionvakthavande polisbefäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.