För att förhindra tjuvjägare ska polisen kamerabevaka Arjeplogsfjällen med start den 9 mars. Foto: TT/SVT

Polisen ska stoppa tjuvjägare i Arjeplog med hjälp av drönare

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ska kameraövervaka Arjeplogsfjällen mellan den 9 mars och 30 april med hjälp av drönare.

Kamerabevakningen i västra Arjeplog handlar om allmän övervakning för att upptäcka illegal jakt. Syftet är att förebygga, förhindra och avslöja jaktbrott, samt även underlätta utredningen av denna typ av brott.

– Det är nytt för oss att använda drönare i ett sådant här sammanhang. Tidigare har vi använt helikopter men med dörnare får vi större flexibilitet. Vi vill berätta för medborgarna att vi har fått ett nytt verktyg som vi kommer att använda, säger Anderas Nyberg som är lokalpolisområdeschef i Piteå älvdal.

”Avskräckande effekt”

Ser du någon risk att tjuvjägare håller sig undan nu när ni berättar att ni ska övervaka området med drönare under en viss period?

– Det kan ha en förebyggande och avskräckande effekt. Området vi bevakar är mycket stort och skulle vi ha spaning på en viss individ eller en viss del av området skulle vi inte gå ut med det offentligt.

Jakt från fordon

Hur stort är problemet med illegal jakt i Arjeplogsfjällen?

–  Det förekommer illegal jakt i  fjällkedjan men det är inte unikt för Arjeplog, utan problemet finns på många håll. Det handlar främst om jakt från fordon. Nu när vi kan använda drönare och bevaka ett stort område så ska det hjälpa oss att upptäcka jaktbrott, säger Andreas Nyberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer