Polisen summerar Operation gränsland

Uppdaterad
Publicerad

Polisen summerar nu det man kallar Operation Gränsland den norrbottniska dieselsmugglarhärva med kopplingar till den grova organiserade brottsligheten som polisen började nysta upp vid ett tillslag i mars 2008. Totalt har 55 personer dömts till antingen dagsböter och/eller fängelse.

Polisens inriktning av operationen var mot de personer som yrkesmässigt smugglat in röd diesel. De privatpersoner som för eget bruk fört in bränsle var inte föremål för polisens granskning inom Operation Gränsland, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Tingsrättens domar mot de misstänkta har i många fall överklagats. Nu när samtliga domar vunnit laga kraft kan polis och åklagare konstatera att sju huvudmän dömdes enligt följande:

Man, 39 år, dömdes av tingsrätten till fängelse i 2 år samt företagsbot på 200 000 kr. Domen överklagades till hovrätten som skärpte straffet till fängelse i 2 år och 6 månader. Ingen företagsbot.

Man, 36 år, dömdes av tingsrätten till fängelse i 1 år samt företagsbot 150 000 kr. Domen överklagades till hovrätten som inte förändrade straffet.

Man, 37 år, dömdes till fängelse i 2 år och 6 månader samt företagsbot 300 000 kr.

Man, 42 år, dömdes av tingsrätten till fängelse i 2 år. Domen överklagades till hovrätten som skärpte straffet till fängelse i 2 år och 5 månader. Hovrättsdomen överklagades till Högsta domstolen som ej medgivit prövningstillstånd.

Man, 38 år, dömdes av tingsrätten till 2 år. Domen överklagades till hovrätten som skärpte straffet till fängelse i 2 år och 4 månader. Hovrättsdomen överklagades till Högsta domstolen som ej medgivit prövningstillstånd.

Man, 44 år, dömdes till fängelse i 1 år.

Man, 46 år, dömdes till fängelse i 1 år och 6 månader. Domen överklagades till hovrätten som inte förändrade straffet.

Dessutom dömdes nio medhjälpare till huvudmännen till dagsböter, för två medhjälpare ogillades åtalet. Vidare dömdes 39 köpare till dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.