Polisen tandlös mot körkortslösa förare

Uppdaterad
Publicerad

Norrbottenspolisen står handfallna när det gäller en ny variant av körkortslösa förare på vägarna i länet.
Enligt polisen handlar det om utländska förare som visar upp misstänkt falska körkort.

– Jag kan ta ett exempel. Polis kommer på plats på en trafikolycka och då visar det sig att den ena parten har ett utländskt körkort som består av en pappershandling med ett påklistrat foto, och man är inte folkbokförd i landet utan man är asylsökande. Och vi misstänker att den här körkortshandlingen inte är riktig, berättar Niclas Ekbom, som är gruppchef för trafikpolisen i Norrbotten.

Fritt att köra utan körkort

Enligt lagen behöver man inte ha ett svenskt körkort om man inte är folkbokförd i Sverige.

Och varje dag säger polisen att dom stöter på förare som man misstänker visar upp falska utländska körkort.

Ibland vid vanliga nykterhetskontroller men också i samband med olyckor.

– Det är inte ovanligt att att man åker på en misstänkt rattfylla efter tips om en vinglig färd,  där det visar sig att föraren inte har en giltig körkortshandling, säger Niclas Ekbom.

Men hur kan ni då veta att de verkligen inte har ett äkta körkort?

– Nej det går ju inte alltid men några gånger har vi lagt mödan till och gått till botten med några fall och då har det också visat sig att vi har haft rätt, Niclas Ekbom.

Polisen väljer att titta åt andra hållet

Men det ligger få polisutredningar gällande falska utländska körkort på bordet i Norrbotten, i Luleå finns det exempelvis bara ett pågående ärende.

Och flera poliser vi pratat med berättar att dom för det mesta låter bli att rapportera in den här typen av misstankar.

– Jag tror att det beror på att att man vet att bevisbördan ligger på polisen och väljer man att rapportera det här ärendet så har man utredningsåtgärder som man ska vidta som kommer ta väldigt mycket tid och resurser, och man kanske aldrig ror det iland. För de länder som de här körkortshandlingarna kommer ifrån har inte som vi en transportstyrelse dit man kan ringa och fråga hurvida den här personen har sin riktiga körkortsbehörighet eller inte. Och därför misstänker jag att man väljer att titta år andra hållet, säger Niclas Ekbom.

Men det är ju tjänstefel?

– Ja det behöver inte vara det det. Det finns ju möjlighet att att lämna rapporteftergift på brott man kan förandleda endast kommer att leda till böter, säger Niclas Ekbom.

Extra farligt på norrbottniska vägar

Och snart är halkan här och de speciella vägförhållandena i Norrbotten i kombination med de olagliga förarna gör situationen extra farlig.

Och därför vädjar polisen efter krafttag.

– Vi skulle vilja att man hade ett krav på ett enhetligt körkort, att när man kommer till Sverige åtminstone får en uppdatering på de körkortsregler som gäller och på de särskilda förutsättningar med vinterväglag som råder här uppe i norra Sverige. Det här är ett systemfel, vi behöver en lagändring som är anpassad efter rådande omvärldsläge, säger Niclas Ekbom, gruppchef för trafikpolisen i Norrbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.