De planerade loven lockar fram en del inbrottstjuvar.

Polisen varnar för inbrottstjuvar under sportlovet

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka är det många norrbottningar som får fira sportlov. Polisen uppmanar alla som planerar att resa iväg att tänka till innan de åker.

– Meddela din granne om du ska åka bort och be grannen titta till ditt hus eller lägenhet, säger Mats Lundén på brottsamordningen i Region Nord.

På måndag är det norra Sveriges tur att fira sportlov. Många sportlovsfirare väljer då att resa bort och polisen ser ett tydligt mönster – under återkommande planerade skollov, som sportlov och påsklov, drabbas många personer för bostadsinbrott.

Snor smycken och pengar

Det är vanligt att tjuven eller tjuvarna tar sig in via ett fönster på baksidan av huset eller genom till exempel en balkongdörr. Och det är ofta lätta och mindre saker som tjuvarna plockar på sig.

– Det som försvunnit vid bostadsinbrott har varit smycken och kontanter, säger Mats Lundén.

Om du ser någonting som verkar misstänksamt så uppmanar polisen alla att notera adress, tid, tjuvarnas signalement, fordon och riktning.

Så minskar du risken för inbrott

  • Meddela grannen att du ska åka bort och be hen titta till din bostad.
  • Berätta inte i sociala medier att du ska vara borta hela helgen eller veckan.
  • Tänd lampor inne i bostaden med hjälp av en timer
  • Be grannen parkera bilen på din gård

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.