Polisen misstänker att en inrest stöldliga härjar i polisregion Nord. Foto: Henrik Montgomery/TT

Polisen varnar för utländsk inbrottsliga i norr: ”Rör sig snabbt över stora områden”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen misstänker att en utländsk inbrottsliga rör sig i norra Sverige och kan vara på väg eller befinna sig i Norrbotten.

– Det handlar ofta om flera ligor, inte bara en, säger Magnus Carlborg, tillförordnad lokalpolisområdeschef i östra Norrbotten.

Polisen vill varna allmänheten i länet efter att ett antal bostadsinbrott skett i Sundsvallstrakten.

Två inbrott i Jokkmokk

Så sent som under kvällen/natten mot onsdagen upptäcktes två villainbrott i Jokkmokk, men om de har koppling till en inrest stöldliga har inte Magnus  Carlborg kännedom om.

– Ligorna rör snabbt över stora områden. De är ofta bra på att smälta in på ett naturligt sätt på olika platser och därför vill vi uppmana folk att att vara extra uppmärksamma i sina egna kvarter, säger Magnus Carlborg.

”Gå inte in i bostaden”

Vad ska man göra om man misstänker ett inbrott?

–  Det är viktigt att undvika att gå in bostaden, även om det kan vara svårt att låta bli. Det är så lätt att man förstör spår som är viktiga för utredningen. Det bästa är att ringa polisen direkt utan att röra någonting, säger Magnus Carlborg.

Den som misstänker ett pågående inbrott ringer 112 annars 114 14.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer